Pedicure

VOETVERZORGING ALGEMEEN

Uw voeten leggen in uw leven veel kilometers af, een goede voetverzorging is dan ook belangrijk. Veel mensen gaan pas naar de pedicure/voetverzorgingsspecialist als er pijnklachten zijn. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns, kloven, ingroeiende- of kalknagels.

Vaak wordt er te lang doorgelopen met de pijnklachten hetgeen kan leiden tot andere bijkomende klachten zoals rugklachten en hoofdpijn. De bijkomende klachten worden veroorzaakt doordat u een andere (verkeerde/niet natuurlijke) houding aanneemt. Het is beter om vroegtijdig dan wel preventief uw voeten  te laten behandelen door een erkend pedicure/voetverzorgingsspecialist.

Voetverzorging algemeen bestaat uit:

- Een anamnese, een vraaggesprek, waarin eventueel doorlopen ziektes, medicijngebruik of allergieën in kaart worden gebracht die van belang zijn bij de behandeling;
- Een grondige voetinspectie;
- Een behandelplan wordt opgesteld;
- Desinfectie voeten;
- Nagels eventueel verdunnen en knippen;
- Nagels polijsten en nagelomgeving reinigen;
- Eelt verwijderen;
- Kloven behandelen;
- Likdoorns verwijderen;
- Ingroeiende nagel behandelen en drukvrij leggen;
- Desinfectie voeten;
- Uw voeten worden met een speciaal voor u geschikte voetencreme nabehandeld.


BEHANDELING EELT

Overmatig eelt kan aanleiding geven tot vervelende klachten zoals pijnlijke drukplekken, kloven en likdoornvorming. Sommige mensen hebben meer aanleg voor het vormen van overtollig eelt dan andere. Een verkeerde stand van de voeten of foutief schoeisel kan de oorzaak zijn. In de praktijk wordt het overtollige eelt vakkundig verwijderd en u krijgt een advies voor een eeltcreme om uw voeten soepel te houden.


BEHANDELING VAN KLOVEN

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen kan enkele millimeters tot een centimeter lang zijn.

Er zijn twee soorten kloven:

- Vochtige kloven tussen of onder de tenen;
Deze ontstaan als gevolgd van een verweekte huid door overmatige transpiratie of  langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Voor deze klachten is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.

- Droge kloven aan de hiel
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geven vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal geadviseerd worden om een afspraak met de huisarts te maken. Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen en genezing van droge kloven te realiseren.

Bezoek regelmatig de praktijk om het eelt dun te houden, want hoe dikker het eelt, hoe dieper de kloven. Na de behandeling krijgt u in de praktijk een advies en instructies om de huid intensief te verzorgen. Intensieve verzorging is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.


INGEGROEIDE NAGELS

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen.
Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Een pseudo-ingegroeide nagel kan in de prakijkt goed behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en gezorgd dat de nagel niet meer in de huid kan drukken.


BEHANDELING VAN MYCOSENAGELS (KALKNAGELS) EN SCHIMMELDIAGNOSTIEK

De schimmelnagel is een veel voorkomend probleem. De nagel is vaak dik, brokkelig en verkleurd. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.  Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf en daarom is behandeling in de praktijk noodzakelijk. De nagels worden gevijld en de aangetaste delen verwijderd. Na de behandeling krijgt u in de praktijk een advies en instructie over hoe u de nagel dient te verzorgen.

ONTSPANNENDE VOETMASSAGE

Last van vermoeidheid, verkrampte en pijnlijke spieren, of gewoon behoefte aan een voetwellness ervaring! Vraag in de praktijk naar een ontspannende voetmassage als heerlijke weldaad na de pedicurebehandeling. De voetmassage kan geboekt worden per 10 minuten. Er wordt gebruik gemaakt van een heerlijk ontspannende massageolie van ProNails.